De Nederlandse aanpak van EMDR heeft een cruciale bijdrage geleverd aan het verhogen van de wetenschappelijke positie van EMDR wereldwijd. Het is tevens dank zij het baanbrekend wetenschappelijk onderzoek onder impuls van Nederland, dat het duidelijk geworden is dat in de EMDR-wereld vaak teveel en te lang gestabliliseerd wordt.
Deze insteek, in combinatie met de geschriften van Francine Shapiro, vormt de basis van hoe wij werken met relationeel trauma. De resultaten die wij in ons traumacentrum steeds opnieuw mochten aanschouwen hebben gemaakt dat wij een aanvullend concept hebben ontwikkeld dat we zeer ruim inzetten. In deze voordracht over ons ‘Affect Focused-EMDR’ model zullen wij de voordelen van het rechtstreeks werken met het lichamelijk affect belichten. Het staat ons immers toe om bijvoorbeeld patiënten te helpen die een moeilijke jeugd hebben gekend, maar omwille van defensies geen toegang hebben tot concrete kernherinneringen. Tevens zullen we duidelijk maken waarom het belangrijk is om als therapeut niet bang te zijn voor de emotie van de patiënt, en het net belangrijk is om een veilige context te creëren om de patiënt toe te laten de diepe pijn van de jeugd te kunnen laten herbeleven en te verwerken.
De theoretische uitleg zal afgewisseld worden met casusvoorbeelden, waarvan sommige videoclips ondertiteld zijn.
Sprekers
Ludwig Cornil
Ludwig Cornil studeerde klinische psychologie aan de universiteit van Gent. Gedurende 20 jaar werkte hij op de dienst Psychologische Begeleiding van het AZgroeninge in Kortrijk. In 1997 nam Ludwigs leven een belangrijke wending toen hij in aanraking kwam met Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) therapie. Zijn fascinatie voor de methode leidde hem naar Boston, waar hij les kreeg van Francine Shapiro, de grondlegster van EMDR. Onder de indruk van de opmerkelijk snelle en positieve resultaten die hij met EMDR boekte, verdiepte hij zich in deze innovatieve therapeutische aanpak. In 2001 richtte hij, samen met een groep collega-psychologen EMDR-België op. Ongeveer 15 jaar lang was hij voorzitter van deze organisatie en droeg hij actief bij aan de groei van EMDR-therapie in België.
Olivier van Limbergen
Olivier Van Limbergen is een klinisch psycholoog, psychotherapeut, EMDR practitioner en docent met een systemische achtergrond. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest als systemisch counselor in de bijzondere jeugdzorg in België, maakte Van Limbergen in 2017 de overstap naar het lesgeven aan de hogeschool in Gent. Hij werd ook supervisor in de opleiding Contextuele Counseling. In datzelfde jaar volgde hij een opleiding tot EMDR-practitioner en legde hij zich toe op individuele psychotherapie voor volwassenen met complex jeugdtrauma.