
Tony Bloemendaal
Workshop
Spreker: Tony Bloemendaal
Alternatieve hypothese voor de werking van EMDR
In deze workshop wordt stilgestaan bij de kernprincipes van gezonde hersenontwikkeling afgezet tegen de invloed van trauma en verwaarlozing, met de nadruk op de vroegkinderlijke ontwikkeling.
In de laagste delen van de hersenen, met name de hersenstam, zitten belangrijke onderdelen van het stresssysteem. Deze kunnen al in utero ontregelen met forse gevolgen later, dan wel gesensitiseerd raken op latere leeftijd. Vanuit een neuropsychologisch ontwikkelingsperspectief bezien, is de werking van EMDR goed te verklaren als een methode die de hersenstam tot rust brengt, nieuwe associaties aanlegt en daarmee traumagerelateerde symptomen verminderd. Welke andere praktische handvatten kunnen uit deze universele principes van gezonde ontwikkeling gebruikt worden bij de behandeling van mensen met trauma en verwaarlozing in de voorgeschiedenis? Daar gaat deze workshop over.
Over de spreker
Tony Bloemendaal is klinisch psycholoog en psychotherapeut en werkt als P-opleider bij Fivoor, waar hij ook promoveert op een onderzoek naar de invloed van jeugdervaringen op het omgaan met incidenten bij medewerkers in de kliniek. Sinds 2014 is hij verbonden aan het Neurosequential Network als Mentor voor Europa. Hij is voorzitter van Stichting WKK en geeft nationaal en internationaal lezingen, workshops en consultaties bij complexe casuïstiek.