
Mathijs de Veer
Lab Pitch
Spreker: Mathijs de Veer
Het verminderen van krabgedrag bij atopische dermatitis patiënten met behulp van het Drang EMDR Protocol
In deze researchpitch worden de resultaten van een studie naar een nieuwe behandeling voor het verminderen van krabgedrag van patiënten met atopisch eczeem gepresenteerd. Bij deze behandeling wordt gebruik gemaakt van het ‘Drang EMDR Protocol’ (DEP). Tijdens deze behandeling mogen patiënten in verbeelding krabben, waarbij tegelijkertijd het werkgeheugen wordt belast. Thuis past de patiënt de techniek zelf toe om de drang om te krabben te verminderen.
In de praktijk is deze nieuwe techniek effectief gebleken om de drang te verminderen bij patiënten met krabgedrag, trichotillomanie en automutilatie. Dit onderzoek is de eerste die het effect van DEP op het krabgedrag van patiënten met atopisch eczeem in een gecontroleerde studie heeft onderzocht.
Dit onderzoek betreft een ‘multiple baseline design’, waarbij zes patiënten met atopisch eczeem dagelijks hun krabgedrag hebben geregistreerd. Het krabgedrag tijdens de nacht werd geregistreerd door een smartwatch-applicatie. De totale duur van de studie was 46 dagen en was gelijk voor alle patiënten. Daarnaast werden op drie momenten gestandaardiseerde vragenlijsten over de ziekteactiviteit, kwaliteit van leven en zelfcontrole afgenomen.
Visuele inspectie suggereert dat het krabgedrag bij alle patiënten is afgenomen. Gestandaardiseerde metingen van ziekteactiviteit, kwaliteit van leven en zelfcontrole laten een verbetering zien na de behandeling. Het nachtelijke krabgedrag verschilde na de interventie niet, vergeleken met de baseline metingen. Dit onderzoek dient als opzet voor vervolgonderzoek naar het effect van de DEP behandeling bij andere huidaandoeningen, zoals prurigo nodularis.
Over de spreker
Mathijs R. de Veer werkt als Medisch Psycholoog en promovendus bij het Erasmus Universitair Medisch Centrum. Vanuit de afdeling Medische Psychologie en Dermatologie doet hij onderzoek naar psychologische behandelingen voor patiënten met krabgedrag. Bij deze functie combineert hij het doen van wetenschappelijk onderzoek met het klinische werk van een psycholoog in het ziekenhuis.