
Marjolein Thunnissen
Workshop
Sprekers: Leonieke Vet, Jiska Weijermans, Marjolein Thunnissen
Flashforwards over toekomstige afwijzing: een workshop over rampbeelden en EMDR bij kinderen en jongeren met sociale angst
In deze workshop wordt een verbinding gemaakt tussen de CGt en de EMDR betreffende kinderen en jongeren met een sociale angststoornis (SAS).
De SAS is een veel voorkomende aandoening bij kinderen en jongeren waarbij de richtlijnbehandeling cognitieve gedragstherapie (CGt) is. Echter, van alle angststoornissen bij kind en jeugd heeft SAS het slechtste behandelresultaat, waardoor er ruimte is voor verbetering van de huidige behandelingen.
We weten dat bij sociale angst spontane terugkerende negatieve beelden worden ervaren. Dit zijn vaak rampbeelden die gelinkt zijn aan herinneringen. Deze beelden worden veelal ervaren als levendige beelden met een hoge spanning en verergeren angst en vermijdingsgedrag in sociale situaties (o.a. Schreiber & Steil, 2013; Hirsh, Meynen & Clark, 2004); er wordt verwacht dat dit bijdraagt aan het voortbestaan van SAS. Tot nu toe lag binnen onderzoek bij kinderen en jongeren de meeste nadruk op negatieve gedachten en overtuigingen, terwijl de rol van negatieve beelden relatief onderbelicht bleef. Het bestuderen van beelden kan ons mogelijkheden bieden om de effectiviteit van de behandeling van SAS bij kinderen en jongeren te verbeteren en te verkorten.
We nemen jullie mee in de resultaten van een pilotonderzoek en een geplande RCT waarin we enerzijds meer zicht willen krijgen op de rol van beelden bij jeugdigen met SAS en anderzijds de vraag willen beantwoorden of flashforward desensitisatie een positief effect heeft op de sociale angst. EMDR uitvoeren met een flashforward is een behandeling die regelmatig wordt ingezet in de klinische praktijk met als doel om rampbeelden af te zwakken en daarmee angst en vermijdingsgedrag te verminderen, waardoor exposure in vivo mogelijk beter tot zijn recht kan komen. We brengen jullie op de hoogte van de stand van zaken van onderzoek naar flashforward desensitisatie. Ook laten we beeldmateriaal zien om jullie vaardigheden te vergroten betreffende het uitvragen en vaststellen van rampbeelden en het toepassen van flashforward desensitisatie bij kinderen en jongeren met SAS.
Doelgroep: ervaren therapeuten
Over de spreker
Marjolein Thunnissen combineert haar werk als psycholoog bij Accare met promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Marjolein heeft Psychologie gestudeerd aan de RuG (Research Master Behavioural and Social Sciences) en werkt vanaf 2015 als psycholoog bij Accare. In 2019 is Marjolein gestart met een gecombineerd traject van promotieonderzoek en het volgen van de GZ-opleiding (start GZ-opleiding: 2021). Haar onderzoek gaat over toekomstige rampbeelden bij kinderen en jongeren met sociale angst: kunnen we meer inzicht in krijgen in de rol van zulke catastrofale voorstellingen en geeft dit aangrijpingspunten om de behandeling van sociale angst te verbeteren?