
Mariëtte Groenendijk
Preconference workshop
Sprekers: Mariëtte Groenendijk, Gijs van Vliet, Joany Spierings, Désiree Krol, Lydia van der Veen
Praktijk-pitch over de behandeling van vroegkinderlijk chronisch trauma door leden van de SIG
Een praktijk-pitch over de behandeling van vroegkinderlijk chronisch trauma door leden van de SIG. Een fruitmand vol ideeën en ervaringen, gebaseerd op de theorie en uitgewerkt in en voor de dagelijkse praktijk. Met een inleiding over theorie en praktijk.
Gijs van Vliet geeft een inleiding over de combinatie van wetenschap en praktijkkennis adhv het werk van Hutschemaekers als paraplu voor deze workshop, over de scientist practitioner versus clinical scientist. Joany Spierings vertelt over de kerningrediënten die nodig zijn voor de behandeling van VCT, voortbouwend op haar eerdere werk over de Drie testen: het vermogen boosheid toe te laten voor de dader en zelfcompassie. Mariëtte Groenendijk vertelt over de verschillen tussen dissociatieve delen en modi en de consequenties daarvan voor de behandeling van complexe dissociatieve stoornissen. Vanuit het referentiekader van de leertheorie, de theorie over structurele dissociatie of de schematherapie kom je dan tot andere interventies in de traumabehandeling. Deze verschillen worden in deze korte presentatie op een rijtje gezet. Désirée Krol vertelt over de behandeling van VCT, die meer behelst dan de symptomen van de PTSS, over de neurobiologische veranderingen en de schade aan de hechting, geïnspireerd op het werk van o.a. Ogden en Grigsby. Lydia van der Veen vertelt over wat en waarom er meer nodig is bij van de behandeling van cliënten met VCT, vanuit het cliëntenperspectief, hun ervaringskennis, mede geïnspireerd op het werk van J Fisher en B van der Kolk.
Over de spreker
Mariëtte Groenendijk is klinisch psycholoog en (kinder- en jeugd)psychotherapeut en EMDR-supervisor. Ze heeft ruim 30 jaar ervaring in de diagnostiek en (intensieve) behandeling van dissociatieve stoornissen bij volwassenen en was lang teamleider van een TopReferent TraumaCentrum. Sinds 9 jaar behandelt ze in de eigen praktijk de gevolgen van chronische vroegkinderlijke traumatisering ook bij kinderen en adolescenten. Sinds 2007 verzorgt ze lezingen en bijscholing over EMDR bij complexe PTSS/dissociatieve stoornissen/hechtingsproblematiek.
Sinds 2017 verzorgt ze 1 a 2x per jaar een 3 daagse verdiepingscursus voor EMDR-therapeuten : ‘Behandeling van vroegkinderlijk chronisch trauma en dissociatie’. Ze heeft een hoofdstuk geschreven over EMDR bij een cliënte met DIS in het casusboek EMDR onder redactie van Hornsveld en Berendsen (2009) en heeft 2x als co-auteur gepubliceerd over ‘Dissociation of the personality and EMDR-therapy’ in het Journal of EMDR Practice and Research (2013/2014). Zij heeft in de landelijke werkgroep meegeschreven aan de onlangs gepubliceerde zorgstandaard voor dissociatieve stoornissen.