
Hellen Hornsveld
Workshop
Spreker: Hellen Hornsveld, samen met Erik ten Broeke
De Emotieroute en de Affectscan (affectbrug): theorie en toepassing
In het verleden werden de termen ‘Linksom’ en ‘Rechtsom’ gehanteerd om traumagerelateerde klachten – anders dan PTSS – in kaart te brengen. Deze begrippen zijn hernoemd in Tijdlijnroute en Opvattingenroute en maken nu deel uit van een meer omvattend model voor traumasensitieve casusconceptualisatie. Naast bovengenoemde ‘routes’ wordt binnen dit model gesproken van Intrusieroute, Schrikbeeldroute (flashforward), Emotieroute, Opvattingenroute en Affectscan/Floatback-technique (affectbrug). Dit traumasensitieve model voor casusconceptualisatie ligt ten grondslag aan de indeling van het nieuwe Praktijkboek EMDR-therapie, deel I (ten Broeke et al. 2022) en aan de huidige EMDR vervolgopleidingen.
In deze workshop wordt uitgebreid stilgestaan bij de Emotieroute en de Affectbrug. Dit zijn twee zoekstrategieën die gericht zijn op het identificeren van mentale representaties die het begrijpelijk maken dat de patiënt met problematische emoties reageert op min of meer neutrale situaties. Binnen een traumasensitieve visie is het aannemelijk dat de emotionele reactie niet direct te maken heeft met de aanleiding, maar dat mentale representaties van gebeurtenissen in het verleden (herinneringen of afgeleiden daarvan) worden geactiveerd
die gepaard gaan met sterke emoties. Dat geldt in principe voor alle ‘buitensporige’ emotionele reacties, zoals walging, verdriet, schuldgevoel, schaamte, woede en – in specifieke gevallen – angstgevoelens. Zo kan de woede worden verklaard door het feit dat de persoon in het verleden bij herhaling werd vernederd door leeftijdsgenoten. In deze workshop wordt uitgebreid stilgestaan bij de traumasensitieve casusconceptualisatie van problematische emoties. Zowel de Emotieroute als de Affectscan worden helder toegelicht met filmpjes, protocollen en oefeningen.
Literatuur:
Ten Broeke, E.; De Jongh, A.; Oppenheim, H.J.; Hornsveld, H. & Van Pelt, Y. (2022). Praktijkboek EMDR-therapie deel 1. Casusconceptualisatie en aanvullende behandelstrategieën. (4e editie). Pearson Benelux.
Doelgroep: workshop voor ervaren therapeuten. EMDR therapeuten die de EMDR-vervolgopleiding in het verleden hebben gevolgd (met het in 2012 verschenen, ‘oude, blauwe’ praktijkboek) en die zich op de hoogte willen stellen van de meest recente vernieuwingen op het gebied van de toepassingen van EMDR-therapie.
Over de spreker
Hellen Hornsveld is gz-psycholoog, EMDR-Europe supervisor/trainer en schematherapeut/supervisor VSt/ISST. Zij is zelfstandig gevestigd in Utrecht als behandelaar en docent. Zij specialiseerde zich in de behandeling van angst, trauma en persoonlijkheidsstoornissen. Zij is onder andere co-auteur van het Casusboek EMDR (2009); Casusboek Schematherapie (2021), Praktijkboek EMdR-therapie deel I (2022) en deel II (2015) . Zij is actief binnen de VSt (als bestuurslid) en de VEN (wetenschapscommissie). In 1996 is zij gepromoveerd op het gebied van angst, paniek en hyperventilatie