
Hellen Hornsveld
Mini-symposium
Spreker: Hellen Hornsveld, samen met Erik ten Broeke, Ytje van Pelt, Hans-Jaap Oppenheim en Ad de Jongh
Toelichting op de geheel herziene uitgave van het Praktijkboek EMDR-therapie deel I
Dit symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van de geheel herziene uitgave van het praktijkboek EMDR-therapie deel 1 (ten Broeke et al. 2022). De vernieuwingen in dit boek hebben te maken met nieuwe ontwikkelingen, onderzoek en voortschrijdend inzicht. Sinds september 2022 is dit boek verplichte lesstof voor de EMDR Vervolgopleiding. In dit symposium word je – door de auteurs – op de hoogte gebracht van een nieuw transdiagnostisch model voor traumasensitieve casusconceptualisatie dat ten grondslag ligt aan het boek.
Het model beschrijft zes routes die ieder in een afzonderlijk hoofdstuk worden toegelicht: Intrusieroute, Tijdlijnroute, Schrikbeeldroute, Opvattingenroute, Emotieroute en Affectscan/Floatback. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige editie van het EMDR Praktijkboek zullen worden toegelicht. Daarmee is dit symposium tevens een soort update voor collega’s die de vervolgopleiding reeds hebben afgerond.
Programma:
1) Inleiding Hellen Hornsveld Toelichting op het symposium en het nieuwe praktijkboek EMDR.
2) Een traumasensitief model voor casusconceptualisatie: naast Max Verstappen nog iets om als Nederlander trots op te zijn. Hans-Jaap Oppenheim In deze bijdrage wordt het model voor traumasensitieve casusconceptualisatie besproken. Voor zover wij weten is dit model uniek in de wereld van de traumabehandeling. Het is niet alleen diagnose overstijgend, het is tevens therapie overstijgend.
3) De Intrusieroute Hellen Hornsveld De intrusieroute stond in het verleden bekend als ‘Rechtstreeks’ of ‘Machteloosheid eerst’. Ze komen, behalve bij PTSS, ook veel voor bij andere klachtenbeelden, zoals OCS, hypochondrie, verslaving en depressie. In deze bijdrage wordt ingegaan op enkele bijzonderheden betreffende deze route.
4) Het onvermijdelijke afscheid van LORO (R.I.P.) en een nieuw perspectief. Erik ten Broeke In deze bijdrage wordt de evolutie in het opstellen van een casusconceptualisatie binnen EMDR-therapie in een historische en inhoudelijke context geplaatst. De nadruk ligt in deze presentatie op de Tijdlijnroute en de Opvattingenroute.
5)‘Probeer om te keren’; de Tom-Tom voor emoties …. Ytje van Pelt Deze bijdrage gaat over de ‘Emotieroute’; dé zoekstrategie waarbij het beïnvloeden van de problematische emoties centraal staat. De Affectscan komt in deze bijdrage eveneens aan bod.
6) Wat we (kunnen) leren van stagneren …. Ytje van Pelt Deze bijdrage betreft een overzicht van de huidige kennis over de vormen van gestagneerde behandeling – ‘blocking’ en ‘looping’ – over onderliggende oorzaken, en over mogelijke interventies om de behandeling weer vlot te trekken.
7) CPTSS en stagnaties in de behandelingen. Ad de Jongh In deze lezing wordt uitleg gegeven over de laatste ontwikkelingen in de toepassing van EMDR-therapie bij mensen die zijn geclassificeerd met Complexe PTSS.
Over de spreker
Hellen Hornsveld is gz-psycholoog, EMDR-Europe supervisor/trainer en schematherapeut/supervisor VSt/ISST. Zij is zelfstandig gevestigd in Utrecht als behandelaar en docent. Zij specialiseerde zich in de behandeling van angst, trauma en persoonlijkheidsstoornissen. Zij is onder andere co-auteur van het Casusboek EMDR (2009); Casusboek Schematherapie (2021), Praktijkboek EMdR-therapie deel I (2022) en deel II (2015) . Zij is actief binnen de VSt (als bestuurslid) en de VEN (wetenschapscommissie). In 1996 is zij gepromoveerd op het gebied van angst, paniek en hyperventilatie.