
Elvira Rentinck
Lab Pitch
Spreker: Elvira Rentinck
Traumabehandeling bij jeugd? Ambulant, kort en intensief.
In deze pitch worden de resultaten beschreven van een onderzoek naar de effectiviteit van een ambulante intensieve traumabehandeling bij jongeren en jongvolwassenen tussen 12-25 jaar. Deze intensieve traumabehandeling bestaat uit zes behandeldagen binnen twee weken. Elke behandeldag krijgen de jongeren 90 minuten imaginaire exposure, 90 minuten EMDR en 60 minuten fysieke activiteit aangeboden en gaan hierna weer naar huis. Er wordt elke behandeldag één traumatische ervaring behandeld, waarbij de vooraf opgestelde traumaplanning wordt gevolgd. Er wordt in het programma gebruik gemaakt van therapeutenrotatie. Het systeem van de jongere wordt betrokken bij de (praktische) voorbereiding van de behandelweken en bij de evaluatie. Ten tijde van de behandelweken vinden er 1-2 gesprekken per week plaats met het systeem van de jongeren.
Indicatiecriteria om te kunnen deelnemen aan dit behandelprogramma: -De classificatie PTSS volgens de DSM-5 is gesteld gemeten met de CAPS-5. -Er is sprake van minimaal 4 traumatische ervaringen die voldoen aan het A-criterium van de DSM-5, vastgesteld middels de LEC-5. -Jongeren hebben de intentie het gehele behandelprogramma te volgen. Contra-indicatiecriteria zijn: -Acuut suïcidaal gedrag waarvoor opname geïndiceerd is. -Acute psychotische symptomen die PTSS-behandeling belemmeren. -Verslavingsproblematiek die om onmiddellijke behandeling vraagt. -Verblijf in een klinische behandelsetting ten tijde van de traumabehandeling.
Van maart 2021 tot januari 2023 hebben N=75 jongeren en jongvolwassenen deze behandeling gevolgd. Bij deze jongeren is op verschillende momenten in de tijd de ernst van de PTSS-klachten gemeten met behulp van de CAPS-5 en met behulp van enkele zelfrapportagevragenlijsten. Ook is er een zelfrapportagevragenlijst ingevuld voor depressieve klachten. Tevens is de hoogte van de drop-out in kaart gebracht. Middels verschillende analyses is de effectiviteit van het behandelprogramma in kaart gebracht. Deze resultaten worden tijdens deze pitch gepresenteerd.
Over de spreker
Mijn naam is Elvira Rentinck, GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog kind en jeugd. Ik ben supervisor voor de VGCT en EMDR-practitioner. Tevens werk ik veel met schematherapie. Ik heb op verschillende plekken binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt. Sinds 2019 ben ik werkzaam bij GGZ NHN, divisie jeugd en gezin, waar ik in 2020 gestart ben met de opleiding tot Klinisch Psycholoog kind en jeugd. In het kader van mijn opleiding tot Klinisch Psycholoog doe ik onderzoek naar de effectiviteit van onze intensieve traumabehandeling voor jongeren en jongvolwassenen (12-25 jaar).