Annemieke Hoogstad
Mini-symposium
Spreker: Liesbeth Mevissen, samen met Anne Versluis, Simone Schipper, Annemieke Hoogstad en Marielle Rouleaux
Het activeren en verwerken van dysfunctionele geheugenrepresentaties kan een hele uitdaging zijn als er sprake is van ernstig probleemgedrag bij mensen met een VB of zwakbegaafdheid. Maar áls het lukt zijn de effecten meer dan de moeite waard. In dit mini-symposium doe je aan de hand van uiteenlopende complexe casuïstiek inspiratie op om traumabehandelingen in vastgelopen situaties aan te gaan. Én je krijgt een update van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van traumadiagnostiek en traumabehandeling bij mensen met een VB of zwakbegaafdheid. Alle sprekers combineren hun werk als EMDR-therapeut met wetenschappelijk onderzoek.
Liesbeth Mevissen: “Wetenschappelijk onderzoek naar trauma bij mensen met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid: State of the art”
Als inleiding op dit minisymposium wordt een overzicht gepresenteerd van de actuele wetenschappelijke kennis op het gebied van trauma diagnostiek en trauma behandeling bij mensen met een verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid (IQ< 80 en beperkte adaptieve vaardigheden).
Anne Versluis: “Trauma Screener-LVB”
Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB; 50<IQ<85 en beperkte adaptieve vaardigheden) hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van PTSS. Echter, PTSS wordt bij hen vaak niet of niet tijdig herkend. Hierdoor loopt een grote groep kwetsbare mensen een effectieve behandeling zoals EMDR-therapie mis. De TS-LVB (Trauma Screener-LVB) voor volwassenen met LVB is recent ontwikkeld en onderzocht. Deelnemers maken kennis met dit nieuwe instrument en een ervaringsdeskundige deelt haar ervaring met het invullen van de screener.
Simone Schipper: “Angst: het gevecht met en om het geheugen. EMDR binnen een Gentle Teaching kader.”
Mensen met een LVB worstelen naast een laag IQ vaak met bijkomende problemen zoals hechtingsproblematiek en emotieregulatie problemen. Ze voelen zich vaak basaal onveilig en kunnen de voor EMDR noodzakelijke stappen van activering en verwerking van de dysfunctionele geheugenrepresentaties daarom maar moeizaam maken. Het opbouwen van een therapeutische vertrouwensrelatie blijkt dan extra belangrijk maar kan tegelijkertijd een hele uitdaging zijn. Deze presentatie richt zich op de toepassing van EMDR binnen een breder kader van relatiegerichte behandeling (Gentle Teaching) bij een jongeman met een lichte verstandelijke beperking en agressieregulatie problematiek. De presentatie wordt geïllustreerd met videobeelden en de cliënt zal als ervaringsdeskundige aanwezig zijn.
Annemieke Hoogstad: “EMDR bij een ernstige of matige verstandelijke beperking”
PTSS is bij mensen met een ernstige en matige verstandelijke beperking (IQ< 50) moeilijk te signaleren, omdat zij beperkt in staat zijn te verwoorden wat er in hen omgaat. Psychische problemen of stress uiten zij doorgaans in problematisch gedrag zoals automutilatie of agressief gedrag. Daarnaast is er nog weinig bekend over de uiting en behandeling van PTSS bij deze mensen. Toch weten we uit de klinische praktijk dat trauma bij hen regelmatig voorkomt en dat EMDR goed kan helpen. Maar waar kan je op letten in het herkennen van PTSS? Wat kan hierbij helpen? En waar loop je nou tegenaan bij het bieden van EMDR? In deze presentatie zullen we aan de hand van de toepassing van EMDR bij een vrouw met een ernstige VB en problematisch gedrag deze vragen doorlopen en onze ervaringen delen.
Mariëlle Rouleaux: “EMDR-therapie bij LVB en hechtingsproblematiek; ouders als co-therapeut.”
Hoe moet dat als je veel last hebt van nare herinneringen aan stressvolle gebeurtenissen en je wilt wel behandeling maar durft het eigenlijk niet? Hoe is het als de wereld snel onveilig voor je voelt, je dagelijks in overlevingsreacties schiet en daardoor niet naar school kan? Hoe fijn is het dan als de EMDR-therapeut naar jou komt zodat je in je eigen vertrouwde omgeving behandeld kunt worden met papa en mama dicht in de buurt en dat ook je hondje af en toe mee mag doen? Deze presentatie richt zich op de toepassing van EMDR-therapie in de thuissituatie met ouders als co-therapeut bij een meisje met een LVB en hechtingsproblematiek. We staan stil bij de uitdagingen, de struggles én successen. Deze elementen worden belicht aan de hand van video fragmenten.
Over de spreker
Volgt.