
Annemiek van Dijke
Keynote
Spreker: Annemiek van Dijke
Soms vertelt het lichaam het trauma verhaal
Er is geen één op één relatie tussen type trauma en type stoornis. Daarom kan ook bij andere stoornissen dan PTSS EMDR succesvol ingezet worden om trauma-gerelateerde klachten te behandelen. Deze bijdrage gaat over het toepassen van EMDR bij patiënten met trauma-gerelateerde somatische symptomen of -somatoforme dissociatie zoals beschreven in de somatische symptoomstoornissen en conversie (SSD/C), maar ook de DESNOS beschrijving van CPTSS en Developmental Trauma Disorder (DTD).
In de DSM 5 PTSS beschrijving kunnen we mentale positieve- (als intrusies) en -negatieve symptomen (als depersonalisatie) onderscheiden. Juist bij SSD/C zijn ook lichamelijke positieve- (als verkramping) en -negatieve symptomen (als verslapping) te onderscheiden. Het aardige van DESNOS en DTD is dat zij duidelijker dan de PTSS beschrijving positieve- en negatieve mentale- én lichamelijke trauma-gerelateerde symptomen omvatten en DTD ook nog duidelijker cognitieve functie symptomen. In de behandeling van deze patiënten is het behulpzaam om deze lichamelijke positieve- en negatieve symptomen vanuit het ‘trauma denken’ te onderscheiden en te behandelen met EMDR. Soms moeten dan enkele aanpassingen gemaakt worden aan het protocol omdat niet altijd een volledig trauma verhaal, een duidelijk plaatje en het meest nare deel visueel beschikbaar is. Aan de hand van vignetten en video clips zal gedemonstreerd worden hoe we EMDR (online) kunnen toepassen wanneer vooral het lichaam het trauma verhaal vertelt.
Over de spreker
Dr. Annemiek van Dijke werkt al sinds 1994 met getraumatiseerde patiënten. Zij is gepromoveerd op trauma-gerelateerde en onveilige gehechte zelf-disregulatie bij patiënten met (complexe) ptss, somatische symptoomstoornissen, dissociatieve stoornissen, borderline persoonlijkheidsstoornis, en angst /depressie. Zij is sinds 1998 in diverse rollen en functies betrokken bij de post-master opleidingen tot kp, knp, pt en gz. Daarnaast geeft zij al jaren in binnen- en buitenland lezingen en workshops over diagnostiek en behandeling van complexe trauma gerelateerde (neuro) psychologische klachten. Zij is hoofdbehandelaar en hoofdonderzoeker bij PsyQ online/ PARNASSIA groep. Vanuit haar eigen praktijk geeft zij supervisie voor de big-opleidingen (kp, knp en pt) en de vgct, npv, ntvp, en celevt. Zij was bestuurslid van de ESTD (treasurer) en lid van de wetenschappelijke commissie van de ISSTD, die haar klinisch werk en wetenschappelijk onderzoek ook met diverse awards beloonden. Zij heeft diverse (inter) nationale congressen en studiedagen op het gebied van (vroegkinderlijk) trauma mede georganiseerd. Zij heeft meerdere (inter)nationale publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en boeken over de diagnostiek en behandeling van (complex) trauma gerelateerde klachten/ symptomen (waaronder alexithymia) op haar naam staan.