
Ad de Jongh
Keynote
Spreker: Ad de Jongh, samen met Karin Slotema
EMDR bij persoonlijkheidsstoornissen
Therapieën voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen duren vaak lang en patiënten ervaren veel lijdensdruk, wat verbetering van het behandelaanbod erg belangrijk maakt. Veel therapeuten zijn echter terughoudend in het doen van trauma-gerichte behandeling bij mensen met dit type complexe problematiek. Inmiddels is met verschillende behandelstudies aangetoond dat het desensitiseren van herinneringen aan ingrijpende en betekenisvolle gebeurtenissen bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis klachten en disfunctioneren snel en sterk doet verminderen, en de kwaliteit van leven van deze doelgroep significant verbetert.
In deze lezing leren EMDR-therapeuten hoe zij zich kunnen voorbereiden op het behandelen van patiënten met een persoonlijkheidsstoornis met of zonder een comorbide PTSS. De sprekers staan stil bij de laatste wetenschappelijke inzichten omtrent traumabehandeling bij persoonlijkheidsstoornissenen en geven – aan de hand van videomateriaal – inzicht in adequate casusconceptualisaties om de behandeling van deze doelgroep tot een succes te maken.
Mini-symposium
Spreker: Hellen Hornsveld, samen met Erik ten Broeke, Ytje van Pelt, Hans-Jaap Oppenheim en Ad de Jongh
Toelichting op de geheel herziene uitgave van het Praktijkboek EMDR-therapie deel I
Dit symposium wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van de geheel herziene uitgave van het praktijkboek EMDR-therapie deel 1 (ten Broeke et al. 2022). De vernieuwingen in dit boek hebben te maken met nieuwe ontwikkelingen, onderzoek en voortschrijdend inzicht. Sinds september 2022 is dit boek verplichte lesstof voor de EMDR Vervolgopleiding. In dit symposium word je – door de auteurs – op de hoogte gebracht van een nieuw transdiagnostisch model voor traumasensitieve casusconceptualisatie dat ten grondslag ligt aan het boek.
Het model beschrijft zes routes die ieder in een afzonderlijk hoofdstuk worden toegelicht: Intrusieroute, Tijdlijnroute, Schrikbeeldroute, Opvattingenroute, Emotieroute en Affectscan/Floatback. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de vorige editie van het EMDR Praktijkboek zullen worden toegelicht. Daarmee is dit symposium tevens een soort update voor collega’s die de vervolgopleiding reeds hebben afgerond.
Programma:
1) Inleiding Hellen Hornsveld Toelichting op het symposium en het nieuwe praktijkboek EMDR.
2) Een traumasensitief model voor casusconceptualisatie: naast Max Verstappen nog iets om als Nederlander trots op te zijn. Hans-Jaap Oppenheim In deze bijdrage wordt het model voor traumasensitieve casusconceptualisatie besproken. Voor zover wij weten is dit model uniek in de wereld van de traumabehandeling. Het is niet alleen diagnose overstijgend, het is tevens therapie overstijgend.
3) De Intrusieroute Hellen Hornsveld De intrusieroute stond in het verleden bekend als ‘Rechtstreeks’ of ‘Machteloosheid eerst’. Ze komen, behalve bij PTSS, ook veel voor bij andere klachtenbeelden, zoals OCS, hypochondrie, verslaving en depressie. In deze bijdrage wordt ingegaan op enkele bijzonderheden betreffende deze route.
4) Het onvermijdelijke afscheid van LORO (R.I.P.) en een nieuw perspectief. Erik ten Broeke In deze bijdrage wordt de evolutie in het opstellen van een casusconceptualisatie binnen EMDR-therapie in een historische en inhoudelijke context geplaatst. De nadruk ligt in deze presentatie op de Tijdlijnroute en de Opvattingenroute.
5)‘Probeer om te keren’; de Tom-Tom voor emoties …. Ytje van Pelt Deze bijdrage gaat over de ‘Emotieroute’; dé zoekstrategie waarbij het beïnvloeden van de problematische emoties centraal staat. De Affectscan komt in deze bijdrage eveneens aan bod.
6) Wat we (kunnen) leren van stagneren …. Ytje van Pelt Deze bijdrage betreft een overzicht van de huidige kennis over de vormen van gestagneerde behandeling – ‘blocking’ en ‘looping’ – over onderliggende oorzaken, en over mogelijke interventies om de behandeling weer vlot te trekken.
7) CPTSS en stagnaties in de behandelingen. Ad de Jongh In deze lezing wordt uitleg gegeven over de laatste ontwikkelingen in de toepassing van EMDR-therapie bij mensen die zijn geclassificeerd met Complexe PTSS.
Over de spreker
Ad de Jongh, is GZ- psycholoog en bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam. Verder is hij honorair hoogleraar Psychologie aan de School of Health Sciences van de Salford universiteit in Manchester, aan het Institute of Health and Society van de universiteit van Worcester en aan de School of Psychology van de Queen’s University in Belfast. Hij is hoofd onderzoek bij het Psychotrauma Expertise Centrum (PSYTREC), erkend trainer voor de EMDR Europe Association, en een expert in de behandeling van angststoornissen.